Wednesday, December 29, 2010

Budi Bahasa Budaya Kita Kan?

Okay, nie entry marah. Tapi takde lah marah sangat. Geram jer dengan manusia yang tak reti nak cakap elok-elok. Tak kira lah dengan sape pun kita bercakap, tolong lah bahasa 2 elok sikit. Jangan nak sound tepek macam 2 jer. Adoi.



Semalam masa tengah syiok-syiok karok ataupun besday party, tetiba hp I yang kiut miut nie bunyik. Kira ada num yang I tak tahu miskol. Uhh, mula-mula I buat tak nampak jer ada miskol, malas nak layan. Entah tetiba tangan nie gatal nak taip mesej dekat num 2. Nak tahu juggak sape.



'Sape?'


Then dengan tak bersalahnyee, die reply macam nie,


'Ko nie sape tiba2 je antar msj kt org.. xde keje lain ke ha?? jgn kcu aq ley x.. aq nak study nie..'


Wahh2, tahap gengster lah kan die jawab mesej I. Dari I nie tak mara jadik angin jela satu badan. Dah laa I tak kenal die sape then tak boleh cakap elok-elok ker? Padahal die jugak yang gatal-gatal miskol my num right? Siyes lahh tak paham dengan manusia jenis nie. Sedih tahu kene sound tepek dengan orang yang I tak kenal. Nak stadi ker nak apa pun jangan lah nak sound-sound.


I pun reply lah balik. I buat lah ayat kerek pulak kan. Ingat die jer boleh,


'Hello, u yg miskol my num. Boleh ckp leklok tak?'


Okay, takde lah mara sangat kan ayat 2 just nak bagi die sedar jer. Geram jer.


Die reply balik,


'La yg ko nk mrh tbe2 nie apsl.. k ar sory'



Die tak sedar ker kenapa I marah die. Lu pikir sendiri lah kan? hahhaha. Nasib baik lah die say sory even die cakap kasar dengan I, boleh terima lah sory 2. Then I dah malas nak reply buang masa I, buang kredit I n buang tenaga jer kalo nak bergado pun. Bukan dapat pape kan.



Haishh, kalo lah sape-sape yang dah termiskol num orang lain, cakap jela elok-elok. Tak susa mana pun nak cakap baik dengan orang even tak kenal langsung. Tak rasa malu ker sebab kau yang miskol then boleh tanye kat kte balik kte nie sape? Haiiyooo, kalo i lahh, malu ooo.



Okay, suda abes dah cerita nie. hahaha. Thanks lah sebab baca. Kalo lah kadik dekat korang, apa respon korang???


8 comments:

aminto said...

kalu mcm 2 sepak jer kepala dier 2
ahah

aku..linda :) said...

hehe. saba lah kak syara. actually dia saje nak tutup kesalahan dia tu. buadd tak tahu je dgn spesis orang mcm tu. :D

Syarafina Hamidun said...

amin : ganas nyee. ehhehe

Syarafina Hamidun said...

linda : dah terlebih saba nie dik. geram jer ngn org cam nie. adoi.

aku..linda :) said...

haha. tu lah. linda penah kena gak macam ni. Tuhan je tahu feeling waktu ni. rasa macam nak pegi carik je orang tu sampai lubang cacing. hehe.

FarhanaFabulous said...

pena gak dpt msg camtu..wat dunno jek..tak pyh lyn..

Rara Nasiha said...

sewel. padahal dia yang miskol orang dulu. pelik betul.

Nurulbadiah Lai said...

yank..meh sini i kasi kaw2 kat die..bak sini no hp..
cam haram je peel